Technisch Detacheringsbureau in Eindhoven | Détech Engineering

Tips voor een carrièrestap

Tips voor een carrièrestap

De zomervakantie… Het is vaste prik een moment van bezinning. Als de alledaagse dingen en de druk van je afglijden, komt er ruimte om stil te staan bij je leven en hoe je dat hebt ingericht. Met welke dingen ben je blij? Welke dingen wil je echt graag anders? Er ontstaan goede voornemens, zoals: “Na de zomer ga ik echt die vijf kilo eraf sporten”. Of, “na de zomervakantie ga ik toch eens op zoek naar een andere baan of die carrièrestap maken”. Eigenlijk is de zomervakantie een soort van mini-nieuwjaar, waarna het voelt alsof je een nieuwe start kunt maken. De realiteit is natuurlijk dat je dat iedere dag kunt, maar goed… verandering vergt tijd, inzicht, plannen en durf. De zomervakantie brengt in ieder geval tijd en in veel gevallen ook inzicht. Maar dan is de vraag: Pak je ook echt door? Zet je de inzichten die je hebt opgedaan om in plannen en heb je het lef de veranderingen die je zo graag wenst door te voeren?

Het allermakkelijkste is namelijk om niks te doen. Je komt terug van vakantie, wordt weer opgeslokt door de dagelijkse sleur en moddert wat verder. Om volgend jaar tijdens de zomervakantie weer tot dezelfde inzichten te komen en er nog meer moeite mee te hebben jezelf vanaf je strandbedje weer terug naar je werk te bewegen… 

Wat nu, als je dat dit jaar eens anders zou doen? Met afvallen kunnen we je niet helpen, maar als je een carrièrestap overweegt, dan staan wij graag voor je klaar. Hierbij delen we alvast wat tips met je over hoe je verandering ook daadwerkelijk kunt doorvoeren. Natuurlijk staan we ook graag voor je klaar om er eens met je over te sparren

#1 Waarom moet het anders en wil je een carrièrestap maken?

Je weet misschien dat het anders moet, maar kunt er niet helemaal je vinger op leggen wát er dan anders moet. Start met het beantwoorden van de ‘waarom vraag’ en schrijf deze op zodat je je gedachten voor jezelf kunt ordenen/structureren. 

Baal je van de reistijd? Heb je geen leuke collega’s? Ervaar je niet genoeg uitdaging meer in je functie? Vind je het werk dat je doet wel leuk, maar de manier van werken binnen de organisatie waar je werkt niet? Of kom je tot de conclusie dat je hetgeen waarvoor je gestudeerd hebt niet meer zo leuk vindt en je echt een ander beroep wil kiezen?

Als je voor jezelf helder hebt WAAROM het anders moet, kun je voor jezelf ook makkelijker bepalen WAT er dan anders moet. Misschien moet je simpelweg een bedrijf zoeken dat dichter bij huis is, moet je het gesprek aangaan met je huidige werkgever om meer uitdaging te creëren binnen je functie, of moet je het roer echt drastisch omgooien om hetgeen te bereiken wat je graag wilt.

#2 Maak je wensenlijstje voor je carrièrestap compleet

Nu je helder hebt wat er echt anders moet, ga je het lijstje aanvullen met hetgeen je wilt behouden, of wat nog meer wenselijk is in je job. Kortom, aan welke voorwaarden moet een nieuwe carrièrestap nog meer voldoen? Wil je werken bij een informeel bedrijf waar de lijnen kort zijn? Vind je samenwerking fijn en belangrijk of werk je liever zelfstandig? Welke arbeidsvoorwaarden spelen voor jou een belangrijke rol? Wat wil je verdienen? Zet al je wensen erbij en prioritiseer wat écht een must is en wat deal breakers voor je zijn. 

#3 Maak een stappenplan

Nu je weet wat je wilt veranderen en wat daarbij je wensen zijn, kun je een concreet stappenplan gaan maken om het ook daadwerkelijk te verwezenlijken. Door het proces van verandering op te delen in kleinere, overzichtelijke stappen maak je het behapbaarder voor jezelf. Het stappenplan kan tussentijds natuurlijk worden bijgesteld als je bij een bepaalde stap inzichten opdoet waardoor je koers verandert. Hoe dan ook, breng elke stap je dichterbij je doel en voelt als een ‘overwinninkje’. En, dat motiveert!

Een stappenplan is natuurlijk persoonsgebonden en afhankelijk van je doel, maar we geven je graag wat (minder voor de hand liggende )tips die je zouden kunnen helpen op weg naar verandering en dus slim zouden kunnen zijn te integreren in je stappenplan:

 • Informeer en betrek je omgeving
  Praat met je omgeving (partner, familie, vrienden en/of collega’s) over je plannen om iets te gaan veranderen en spreek je wensen uit. Delen is vermenigvuldigen en je omgeving kan je wellicht nieuwe inzichten geven over jezelf, hebben wellicht tips over opleidingen of misschien wel connecties waar je wat aan hebt. Bovendien is het fijn als de mensen om je heen begrijpen waar je mee bezig bent zodat ze je ook kunnen steunen in het proces. 
 • Ga op onderzoek uit
  Wat is er nodig om de stappen die je wilt maken te bereiken? Als je verder wilt groeien in je functie of een totaal ander beroep wil gaan beoefenen, is het natuurlijk slim om de nodige kennis en informatie in te winnen. Volg cursussen, trainingen, opleidingen, persoonlijke ontwikkelingstrajecten of wat er dan ook nodig is om ervoor te zorgen dat je beschikt over de skills die nodig zijn om je einddoel te bereiken.
 • Betrek je netwerk
  Misschien ken je mensen in je zakelijke netwerk die de baan hebben waar jij van droomt of die in ieder geval werkzaam zijn binnen het werkveld waarin jij graag zou willen verkeren. Benader ze eens! Misschien dat zij je meer kunnen vertellen over de praktijk, je aan interessante mensen kunnen koppelen die je verder kunnen helpen óf wellicht kunnen helpen aan een warme ingang bij een bedrijf met een mooie openstaande vacature die jou op het lijf geschreven is.
 • Schrijf je in bij een detacherings- of werving- en selectie kantoor
  Bedrijven als wij zijn erin gespecialiseerd om een passende match te maken tussen bedrijven en werknemers. Dat betekent dat we met oprechte interesse kijken naar jou als persoon en echt niet alleen naar de skills waarover je nu al moet beschikken. Wij zijn mensen-mensen en benieuwd naar de persoon achter je cv. Wat zijn je wensen, de dromen en je ambities? Wat heb je nodig om dat te bereiken en hoe kunnen wij daarbij helpen? Het kan heel fijn zijn als je iemand hebt met verstand van zaken (én mensen ;-)) om met je mee te kijken en denken naar concrete oplossingen of mogelijkheden waarvan jij het bestaan wellicht niet eens wist. Er is een groot tekort aan technische medewerkers, dus veel bedrijven in ons netwerk zijn bijvoorbeeld zeker bereid ambitieuze, enthousiaste, leergierige personen zelf op te leiden of te laten leiden teneinde een fijne samenwerking op te bouwen. Hoe dan ook, wordt je er nooit dommer van ;-).

Dus, ga jij die carrièrestap nu eindelijk eens maken?

Ga jij de koe bij de hoorns pakken en ervoor zorgen dat je volgend jaar het liefst weer op het eerste vliegtuig naar huis stapt om weer aan het werk te gaan? 😉 Wij hopen dat onze tips voor het maken van een carrièrestap je hierbij kunnen helpen. Nogmaals, maak het tastbaar. Schrijf je wensen, doelen en to do lijst op en ga stap voor stap te werk. Verandering gaat niet over één nacht ijs, dat heeft tijd, energie en aandacht nodig. Maar, vooral… een eerste stap. 

Wil je een keer vrijblijvend sparren over de dingen waar jij tegenaan loopt in je werk? Over een carrièrestap of -stappen die je overweegt? Ben je benieuwd naar de mogelijkheden binnen de arbeidsmarkt? Wat je vraag ook is, we staan graag voor je klaar! 

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Meer van dit soort interessante artikelen lezen? Volg dan onze LinkedIN pagina.