Flexibele arbeidsvoorwaarden voor de nieuwe generatie?

Flexibele arbeidsvoorwaarden

De nieuwe generatie werknemers hecht steeds meer waarde aan flexibiliteit, vrijheid en een gezonde werk-privébalans. Traditionele arbeidsmodellen voldoen niet langer aan de behoeften en verlangens van deze generatie, die meer autonomie en controle over hun eigen leven willen. Veel werkgevers zijn hier echter nog niet geheel op ingericht en vinden het lastig mee te bewegen met deze ontwikkelingen. In deze blogpost gaan we in op de voordelen en het belang van flexibele arbeidsvoorwaarden. Natuurlijk geven we je ook graag een kijkje in onze keuken en doen we uit de doeken hoe wij daar als organisatie zelf mee omgaan.

De voordelen van flexibele arbeidsvoorwaarden

1. Het leidt tot meer betrokkenheid en loyaliteit

De nieuwe generatie hecht veel waarde aan de mogelijkheid om hun eigen werktijden en -locaties te bepalen. Flexibele arbeidsvoorwaarden stellen werknemers in staat om hun werk aan te passen aan hun persoonlijke behoeften en verplichtingen. Dit resulteert in een groter gevoel van controle en eigenaarschap over hun werk, wat leidt tot meer tevredenheid en betrokkenheid. Bovendien vergroot het de mate van loyaliteit, omdat ze het gevoel hebben dat hun werkgevers hun behoeften en welzijn serieus nemen.

2. Het verhoogt de productiviteit

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen flexibele arbeidsvoorwaarden de productiviteit van medewerkers aanzienlijk verhogen. Door medewerkers meer controle en verantwoordelijkheid te geven over de wijze waarop zij hun werktijden en -plekken vormgeven, kunnen ze hun tijd efficiënter indelen en de omstandigheden creëren die hen het meest productief maken.

3. Een gezonde balans tussen werk en privé is bevorderlijk voor het welzijn

Een veelgehoord argument en zeker waar! Scholen sturen hier ook actief op aan en leren hun  scholieren om slimmer te werken, zodat er meer ruimte overblijft voor privé-aangelegenheden. Flexibele arbeidsvoorwaarden, zoals het zelf kunnen bepalen van je werktijden of de keuze om thuis te werken, stellen werknemers in staat hun professionele verantwoordelijkheden beter in evenwicht te brengen met persoonlijke interesses en verplichtingen. Het resultaat is dat medewerkers minder stress ervaren en het ziekteverzuim afneemt. 

4. Het is makkelijker om talent aan te trekken en te behouden

Om competitief te blijven op een toch al concurrerende arbeidsmarkt, ontkom je er niet aan om als bedrijf inspelen op de behoeften van de nieuwe generatie werknemers. Medewerkers zoeken namelijk steeds meer naar organisaties die een modernere kijk hebben op de manier waarop arbeidsrelaties worden vormgegeven. Met alleen een goed salaris ga je het verschil niet maken, met het bieden van flexibele en aanvullende arbeidsvoorwaarden wel. Denk daarbij niet alleen aan flexibele, maar ook secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een eindejaarsuitkering of het bieden van voldoende mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling.

Hoe wij invulling geven aan het bieden van flexibele voorwaarden

Wij zijn ervan overtuigd, en ervaren in de praktijk, dat flexibiliteit en keuzemogelijkheden essentieel zijn om een gezonde werk-privébalans te bevorderen en te voldoen aan de behoeften van de nieuwe generatie werknemers. We streven er dan ook maximaal naar om hierin mee te bewegen en een werkomgeving te creëren die aansluit bij wat voor jou belangrijk is. 

Het cafetariamodel met ruime keuzes 

Om onze medewerkers flexibele voorwaarden aan te kunnen bieden, hebben wij het zogenaamde cafetariamodel in het leven geroepen. Hierin zijn allerlei flexibele voorwaarden opgenomen waaruit medewerkers zelf keuzes kunnen maken die het beste aansluiten bij hun individuele behoeften en ambities. Zo kunnen ze bijvoorbeeld kiezen voor extra vakantiedagen, een leaseauto, een fietsplan of een fitnessabonnement. Deze opties zijn ook interessant vanuit een bruto-netto perspectief, zodat medewerkers de financiële voordelen kunnen benutten.

Daarnaast bieden we een opleidingsbudget aan om de persoonlijke en professionele ontwikkeling van medewerkers te stimuleren. Omdat we begrijpen dat flexibiliteit in werktijden belangrijk is, staan we bovendien altijd open voor het bespreken van mogelijkheden zoals een 32-urige werkweek of een andere dagindeling dan de standaard ‘9:00 tot 17:00’. Een laptop en telefoon zijn standaard inbegrepen in onze contracten. 

Voor medewerkers die we bemiddelen bij opdrachtgevers, nemen we de wensen omtrent de flexibele en secundaire arbeidsvoorwaarden ook altijd mee. Het voordeel voor kandidaten die via ons solliciteren, is dat zij zich tijdens de kennismaking met de opdrachtgever dan maximaal kunnen richten op de inhoud van het gesprek. 

Meer weten?

Wil jij een keer met mij sparren over mogelijke carrièrekansen en hoe we deze maximaal kunnen laten aansluiten op jouw behoeften voor een ultieme balans tussen werk en privé? Neem dan gerust contact met me op! 

Meer nieuws en tips? Volg dan zeker ook even onze LinkedIN pagina!