Hoe kies je de juiste baan? 5 vragen die je helpen

Hoe kies je de juiste baan?

We hebben te maken met een krapte op de arbeidsmarkt. Dat betekent dat er meer banen worden aangeboden dan dat er mensen zijn die op zoek zijn naar een baan. Voor jou als technische professional is dit gunstig! Want het betekent dat er keuze te over is en dat werkgevers ook meer in de strijd (moeten) gooien om potentiële werknemers aan te trekken. Mocht je een carrièrestap overwegen, dan is dit dus een goed moment om eens rond te gaan kijken. Maar, evengoed… laat je niet gek maken bij het het maken van je keuze. Een hoger salaris of een dikke auto onder je kont, is niet zaligmakend. Zeker niet als dat ook nog eens betekent dat je op een plek terecht komt die niet bij je past. Hoe kies je de juiste baan?

Hoe kies je de juiste baan? Stel jezelf de juíste vragen

Stel jezelf en je potentiële werkgever een aantal cruciale vragen om te bepalen of een organisatie en functie bij jou passen. Ben je momenteel al ergens werkzaam? Kijk dan ook in hoeverre dit bedrijf en je huidige functie scoren op die vragen en leg de uitkomsten naast elkaar om een weloverwogen beslissing te maken.

Vraag #1 – Past de branche bij jouw interesses?

Het is belangrijk dat je affiniteit hebt met de branche waarin je gaat werken. Als jij bijvoorbeeld engineer bent en je kunt jouw specialisatie uitoefenen binnen de automotive branche, maar je hebt totaal niets met auto’s. Dan wordt je daar op lange termijn waarschijnlijk niet vrolijk van. Het engineeren gaat je dan misschien wel prima af, maar de kans dat je minder voldoening uit het eindresultaat behaalt dan je zou willen is groot. Bovendien zal het lastiger voor je zijn om aansluiting te vinden bij collega’s, omdat je niet ‘mee kunt praten’. 

Vraag #2 – Werk je liever voor een klein of groot bedrijf?

Er zitten vaak grote verschillen in de manier van werken bij een klein of groot bedrijf. Als je bij een klein bedrijf werkt zijn de lijnen over het algemeen kort en is er vaak nog ruimte voor verandering in werkwijze of het initiëren van nieuwe ideeën. Bovendien heerst er vaak een informele, soms zelf familiaire werksfeer. Bij een groter bedrijf is vaak alles geregeld volgens een bepaald stramien en zijn er vaak meerdere managementlagen die veelal nog steeds hiërarchisch zijn ingesteld. Er is over het algemeen dus ook een strakkere rolverdeling. 

Vraag jezelf goed af waar jij je het meest prettig bij voelt. Vind je het fijn dat alle lijntjes en processen uitgestippeld en helder zijn? Dan kan het slimmer zijn om voor een groot bedrijf te kiezen met een dergelijke structuur. Kleur jij graag buiten de lijntjes en wil jij graag wat meer betrokken zijn bij de koers die een bedrijf vaart? Dan is een klein bedrijf voor jou waarschijnlijk fijner.

Vraag #3 – Heb je ambitie om door te groeien?

Heb jij ambitie om door te groeien in je specialisme of wil je je specialisme uitbreiden of zelfs verleggen? Kijk dan goed of er binnen het bedrijf mogelijkheden voor zijn. Veel bedrijven bieden groeimogelijkheden aan, ook kleinere bedrijven. Als je echter je specialisme wilt verleggen, kan het handig zijn om te kijken welke afdelingen er zijn binnen een bedrijf en of er de potentie ligt om intern de stap te maken. 

Vraag #4 – Is de baan goed te combineren met je privéleven?

Een goede werk-privébalans is voor iedereen belangrijk, maar betekent voor iedereen iets anders. Denk goed na over de impact die je werk gaat hebben op je privéleven. Werkt jouw vrouw in de zorg en werkt ze altijd nachtdiensten? Dan is het voor jou misschien juist handig om in ploegen te werken. Heb je een gezin waarbij je iedere avond graag om 17:30 uur aanschuift aan tafel? Dan is het niet handig om te kiezen voor een functie waarin je vaak overuren moet maken of voor een bedrijf dat weliswaar stipt om 17:00 de deuren sluit maar op een uur rijden van je huis gevestigd is. 

Vraag #5 – Welke arbeidsvoorwaarden zijn cruciaal?

Woon je dichtbij het bedrijf? Dan kan het minder belangrijk zijn om een auto van de zaak te rijden dan wanneer je iedere dag veel kilometers moet maken. Ben jij een echte reiziger en ga je graag 3 weken of langer aaneengesloten op vakantie? Dan zijn het aantal vakantiedagen en het opnamebeleid slim om goed onder de loep te nemen en te onderzoeken of daarover te praten valt. Breng je vaste lasten en bestedingsbedrag in kaart om voor jezelf te bepalen wat het minimum is wat je ‘moet’ verdienen. Als de baan en het bedrijf leuk genoeg zijn, zou dat voldoende compensatie moeten zijn. Alles wat je meer krijgt is dan een bonus 😉

Wil of kun je geen keuze maken?

Dan kan het natuurlijk ook heel interessant zijn om bij ons te komen werken! Als detacheringsbureau hebben wij een grote diversiteit aan projecten waaraan je als technische professional kunt werken. Soms zijn deze op langdurige basis, soms voor de wat kortere termijn. Een goede manier om eens aan der lijve te ondervinden wat voor type bedrijf en functie het beste bij je past. Ook fijn als je sowieso houdt van diversiteit en afwisseling. Wil je wel een vaste job, maar vind je het lastig een keuze te maken? Dan denken wij als recruiters graag met je mee en zetten wij met liefde onze kennis en specialisme in om jou aan jouw droombaan te helpen. 

Je mag altijd contact met ons opnemen voor een kennismaking om jou vragen te stellen en/of je wensen te bespreken zodat we met je mee kunnen denken. 

Groet,
Rolf Drenthen