10 LinkedIN tips voor een professioneel LinkedIN profiel

LinkedIN profielen: 10 tips voor een professioneel LinkedIN profiel

Aangezien het af en toe echt nog steeds tenenkrommend is wat we tegenkomen op LinkedIN profielen, vonden wij het tijd om onze top 10 LinkedIN tips met je te delen. Je persoonlijke LinkedIN profiel is tenslotte je online visitekaartje waar zowel collega’s, relaties, klanten, maar zeker ook recruiters gaan spieken om te kijken wat voor vlees ze in de kuip hebben.

Onze TOP 10 LinkedIN profielen TIPS

LinkedIN TIP #1 – Voeg een professionele profielfoto toe

Ja, een professionele… dus geen vakantiefoto, selfie of party-pic. LinkedIN is een netwerk voor professionals, zorg dus ook dat je professioneel voor de dag komt. Dat betekent niet perse dat je in een driedelig pak tevoorschijn hoeft te komen, maar zorg wel voor een representatief beeld. Een aantal tips van ons:

  • zorg voor een rustige achtergrond die niet afleidt
  • draag passende kleding, bijvoorbeeld wat je normaal gesproken ook naar je werk draagt. Vermijd drukke prints, schreeuwende kleuren en een te laag decolleté
  • wees jezelf! en zorg dat je foto overeenkomt met wie je bent. Dat betekent dus ook dat de foto recent moet zijn
  • kijk recht in de lens; mensen kijken je graag recht aan. Een subtiele lach geeft je een vriendelijke en benaderbare uitstraling
  • zorg voor een hoge resolutie foto. Het is zonde als je troebel wordt weergegeven omdat je foto te weinig pixels bevat

LinkedIN TIP #2 – Bonus TIP! voor je profielfoto

LinkedIN heeft een hele handige functie waarmee je kunt laten weten dat je op zoek bent naar nieuwe medewerkers, zoals je hier kunt zien in mijn profielfoto. Andersom kun jij als werkzoekende ook aangeven dat je openstaat voor een nieuwe carrière kans. In plaats van een paarse, krijg je dan een groene cirkel om je profielfoto #opentowork. En dat is handig! Want zo kunnen we jou gemakkelijk vinden wanneer er een voor jou passende uitdaging voorbij komt.

Hoe voeg je OpenToWork toe aan je profielfoto?

  • ga naar je persoonlijke LinkedIN profiel
  • klik op de knop ‘beschikbaar’
  • vul je gegevens en voorkeuren in
  • onderaan bij het pijltje kies je voor: ‘alle LinkedIN leden’
  • klik vervolgens op ‘toevoegen aan je profiel’


Et voila! We hopen veel groene #opentowork kaders tegen te komen de komende tijd.

Als je wel interesse hebt in een nieuwe uitdaging, maar dat liever (nog) niet kenbaar maakt aan je huidige werkgever… Dan mag je natuurlijk ook altijd rechtstreeks contact met ons opnemen 😉

LinkedIN TIP #3 – Sla ook de achtergrondfoto niet over!

Bij veel persoonlijke LinkedIN profielen ontbreekt de achtergrond- of omslagfoto. Dat is zonde! Want, hiermee kun je meteen een sfeer neerzetten die raakvlak heeft met jouw expertise. Maak het jezelf niet te moeilijk! Kies voor een mooie foto die uitstraalt wat je doet of wilt doen. Wil je graag aan de slag met de ontwikkeling van duurzame motoren binnen de automotive? Kies dan voor een foto van een dergelijke werkplaats of van een monitor waarop CAD tekeningen staan. Er zijn genoeg website waar je gratis kwalitatief goede foto’s kunt downloaden. Zoals bijvoorbeeld pixabay.

LinkedIN TIP #4 – Zorg voor een sterke kopregel

Mensen zien eerst je foto en je naam en dan je kopregel. Dit is in feite een hele korte introtekst van maximaal 220 tekens die iets zegt over jou. Hiermee kun je mensen triggeren jouw profiel te bezoeken of verder te lezen. Hier kun je ook enkele keywords aan toevoegen waarop je door recruiters of werkgevers gevonden wilt worden.

LinkedIN TIP #5 – Vul de samenvatting in op je profiel

Veel professionals slaan de samenvatting over bij het complementeren van hun LinkedIN profiel óf zetten er een tekst neer over wat het bedrijf waar ze werken doet. Echter, is deze ruimte bedoeld om jezelf en jouw specialisme te omschrijven. Wie ben je, welke ervaring heb je en wat heb je te bieden? Presenteer jezelf! Ow, en houd wederom rekening met keywords waarop je wilt dat je gevonden wordt. Zo vergroot je je kans dat de mensen waarvan jij wilt dat ze je vinden, je profiel bezoeken.

Vaak krijgen wij te horen: “Ja, ik ga toch niet over mezelf zeggen hoe geweldig ik ben?” Nou ja, dat is het niet. Net als dat je nadenkt over hoe je jezelf presenteert in real life, welke dingen je wel benoemt en welke dingen liever niet, kun je dat op LinkedIN ook prima doen. Heb je er toch moeite mee? Vraag dan een vriend, klasgenoot of collega om met je mee te denken.

LinkedIN TIP #6 – Vul al je werkervaring in mét een omschrijving

LinkedIN is in feite vergelijkbaar met je cv, alleen kun je hier nog meer info en toelichting kwijt. Maak er gebruik van! Voeg dus al je werkervaring (ja, ook stages of vrijwilligerswerk) mét een omschrijving toe. Wederom, niet over het bedrijf waar je gewerkt hebt. Als mensen daar meer over willen weten, bezoeken ze de bedrijfspagina wel. Bezoekers van je profiel willen weten wat jíj gedaan hebt. Licht in je omschrijving per functie dus toe wat je gedaan hebt, wat je verantwoordelijkheden waren en eventuele successen die je behaald hebt. Zorg er ook hier weer voor dat je keywords toevoegt waarop je gevonden wilt worden.

LinkedIN TIP #7 – Voeg minimaal je top 3 vaardigheden toe

Je hebt de mogelijkheid om maar liefst 50 vaardigheden toe te voegen aan je LinkedIN profiel. Je netwerk kan je onderschrijven voor deze vaardigheden, oftewel; voor je bevestigen dat je hier inderdaad goed in bent. Besteed vooral aandacht aan je top 3! Deze zijn namelijk direct zichtbaar op je profiel. Bijkomend voordeel? Ook hierop wordt je gevonden!

LinkedIN TIP #8 – Vraag om ‘recommendations’, oftewel aanbevelingen

Wat doe je als je een toffe nieuwe gadget aan gaat schaffen? Exact! je checkt de reviews! Als er veel positieve reacties zijn, dan ben je eerder geneigd tot aankoop. Datzelfde doen wij in feite bij jou. Het is waardevol wat andere mensen over jou te vertellen hebben. Dat schept meer vertrouwen en geeft een completer beeld van wie jij bent als persoon, collega, relatie voor klanten en/of wat je kunt. Vraag mensen in jouw netwerk dus actief om een recommendation voor je te schrijven. 

PS: als hij je niet bevalt kun je ervoor kiezen hem niet te tonen op je profiel 😉

LinkedIN TIP #9 – Maak je URL persoonlijk en uniek

LinkedIN genereert automatisch een URL voor je persoonlijke profiel. Niet zo fancy en vaak ook zeker niet makkelijk. Je hebt echter de mogelijkheid om je URL te personaliseren. Verander de URL bijvoorbeeld in je voor- en achternaam. Dan is de kans ook groter dat mensen je nog beter vinden wanneer ze je gericht op willen zoeken. Je kunt eventueel ook je beroep of functie eraan toevoegen, bijvoorbeeld als je naam al gebruikt wordt in de URL van een ander. 

LinkedIN profielen TIP#10 – Vul je contactgegevens in

Het lijkt een open deur tot en met, maar het zal je verbazen hoeveel LinkedIN profielen wij tegenkomen waar geen contactgegevens ingevuld zijn. En zeg eerlijk, als jij op een website komt en een vraag wilt stellen… Dan is het echt méga irritant als je tot in den treuren op zoek moet naar een e-mail adres of telefoonnummer en er uiteindelijk geen vindt. 

Als je wilt dat mensen, met name als je op zoek bent naar een baan, gemakkelijk contact met je op kunnen nemen, zorg dan dat je je contactgegevens hebt ingevuld.

So far onze 10 Tips voor professionele LinkedIN profielen!

We hopen dat deze TOP 10 LinkedIN Tips je helpen om met jouw persoonlijke profiel aan de slag te gaan! Neem er de tijd voor, ben zorgvuldig én volledig. Heb je vragen of loop je ergens tegenaan? Schroom dan zeer zeker niet om contact met ons op te nemen! We helpen je graag verder op weg.

Wil je op de hoogte blijven van al onze tips, laatste nieuws en technische vacatures? Volg dan zeker ook onze bedrijfspagina op LinkedIN.

Groet, Eva Boetzkes